Kamnoseške storitve za izgled posameznega nagrobnika

Nagrobni napisi ohranjajo večni spomin na umrle ljudi

Vsako življenje je dragoceno. Naš svet je sestavljen tako, da se bomo morali prej ali slej posloviti od določenih ljubljenih družinskih članov, prijateljev in drugih ljudi, ki so nam pri srcu. To je morda največja preizkušnja za naše čustveno stanje, saj je smrt vedno težko sprejeti. V večno poslovilo služijo nagrobni napisi, ki so lahko krajši ali daljši. Oblikujemo jih lahko po želji ter jim tudi dodamo edinstven slog in izgled. Pogosto so sestavljeni iz preprostega, vendar iskrenega poslovilnega sporočila. Lahko pa tudi izražajo osebnost, ljubezen in druge značilnosti umrle osebe.

Epitafi se uporabljajo že od poznega 18. stoletja

Epitafe oziroma nagrobne napise so uporabljali že Rimljani, Grki in tudi Egipčani. Ko je bilo kamnoseštvo že v polnem razmahu. Napisi pogosto niso bili prisotni na vseh grobovih z nekaj izjemami. Postali pa so izredno pogosti v poznem 18. stoletju, saj so jih sčasoma pričele uporabljati praktično vse kulture in ljudstva po svetu.

Odkar so razširjene kamnoseške storitve, lahko izbiramo izgled posameznega nagrobnika.
Epitafe so od nekdaj uporabljali v spomin na drage pokojnike. V 18. stoletju, ko je bilo kamnoseštvo zelo razširjeno, se je izgled posameznega nagrobnika spremenil in nagrobni napisi so od tedaj prisotni na vseh grobovih.

Nekateri epitafi so bolj lahkotne narave, drugi izražajo oziroma navdihnejo bralca z upanjem, tretji delijo ljudsko modrost ipd. Načeloma pa je tako, da so vsi nagrobni napisi v večji ali manjši meri povezani z duhom umrlega. Samemu grobu dodajo edinstven občutek in toplino, ki izžareva neskončno ljubezen do sedaj pokojnega človeka.

Izberimo nagrobni napis po pogovoru z družino

Pomembno je, da če smo soočeni z izbiro nagrobnega napisa, da ne hitimo. Posvetujmo se z družinskimi člani in skupaj poiščimo rešitev. Če, na primer, je epitaf namenjen staršu, je pomembno, da se z odločitvijo strinjajo tudi otroci.

Ne hitimo z izbiro nagrobnika in nagrobnega napisa.
O izgledu nagrobnika se mora posvetovati in strinjati vsa družina, saj bodo grob pokojnega obiskovale tudi naslednje generacije.

Enako velja za druge družinske člane. Če je le mogoče, naj se zbere cela družina. Tako bomo zagotovili, da bomo izbrali primerno sporočilo, ki bo vidno še mnoge generacije. Res je, da ga lahko kadarkoli popravimo ali dopolnimo, ampak to ni potrebno, če sprva premislimo o najboljši možni izbiri.

Pozorni bodimo na pravila pokopališča

Tako kot velja za urejanje grobov, je enako pomembno, da sledimo pravilom pokopališča. Ta pravila pogosto niso zelo stroga, ampak obstajajo z namenom, da se ohrani celovita podoba počivališča za umrle ljudi. Preden si izberemo primerno poslovilno ali drugo sporočilo, ki ga bomo postavili na nagrobnik, je dobro, če se posvetujemo z župniščem ali drugimi zaposlenimi na pokopališču. 

Vrste materialov za nagrobne napise

Dandanes imamo številne možnosti, kar se tiče izbire materialov iz katerih želimo narediti nagrobne napise. Na sam nagrobnik lahko dodamo črke narejene iz raznih kovin ali umetnih materialov. V nekatere vrste kamna pa je mogoče vgravirati črke, kar jim poveča obstojnost in tudi življenjsko dobo. Včasih so kamnoseki črke ustvarili ročno z uporabo preprostih orodij. To delajo še dandanes, vendar si lahko izberemo jedkanje ali graviranje črk s pomočjo laserske tehnologije.

Možno je tudi, da ustvarimo zelo podrobne slike ter druge vzorce na samem nagrobniku. To je mogoče doseči z raznimi kamnoseškimi orodji, ki z njimi manipulirajo izkušeni strokovnjaki. Načeloma ni mej, kaj vse lahko ustvarimo. So pa, kot prej rečeno, določena pravila pokopališča, ki do določene mere urejajo izgled posameznega nagrobnika.

Moderno kamnoseštvo nam poda bogato izbiro kamnitih spomenikov

Morda se nikoli ne vprašamo, zakaj so nagrobniki narejeni iz kamna. Odgovor na to vprašanje je zelo preprost. Človeško življenje je dokaj hitro minljivo, kar se tiče časovne dobe obstoja. Kamen pa je skorajda večen in lahko vzdrži preizkus več stotih ali tisočih let. Vendar se tudi kamen sčasoma spremeni v prah. Kljub temu je kakovosten nagrobni spomenik zmožen prestati preizkus časa.

Kamnosek vam bo pomagal izbrati kamen za nagrobnik.
Izgled posameznega nagrobnika je odvisen tudi od vrste kamna, ki ga izberemo. Obstajajo mnoge naravne in umetne vrste kamna za nagrobnike. O njih vam bodo več povedali v kamnoseštvu, ki nudi kamnoseške storitve za kamnite spomenike.

Moderno kamnoseštvo nam omogoča izbiro med številnimi zvrstmi kamna. Morda na pokopališču vidimo določen kamen, ki je daleč najbolj pogost pri mnogih nagrobnikih. To pa ne pomeni, da moramo izbrati točno tako vrsto kamna, če želimo izdelati svoj lasten nagrobnik. Na voljo imamo številne umetne in naravne vrste kamna. Je pa vedno pomembno, da sledimo smernicam in pravilom pokopališča, ki določajo izbiro in vrsto nagrobnega spomenika, ki ga lahko postavimo.

Urejanje grobov pogosto zajema nezahtevna opravila

Neglede na vrsto, velikost in izgled našega družinskega nagrobnika, ga bomo prej ali slej morali urediti. To večinoma zajema manjša opravila, kot je čiščenje nagrobnih napisov in nagrobnega spomenika, zasaditev rož ipd. Sčasoma se bo tudi umazal pesek, elektronske sveče oziroma lučke bodo prenehale delovati in podobno. Je pa tudi res, da skozi leta je velika verjetnost, da se bo sam nagrobnik povesil.

Kamnoseki vam bodo izdelali takšen izgled nagrobnika, kakršnega si boste zamislili. Kamnoseške storitve pa vključujejo tudi popravilo poškodb nagrobnega spomenika.

To se pripeti, zaradi različnih elementov, kot je premikanje zemlje, rast korenine dreves in drugih dejavnikov. Za bolj zahtevne opravila bomo potrebovali kamnoseške storitve, kjer bodo mojstri kamnoseki popravili poškodbe in poravnali sam spomenik.

Scroll to Top