Klima za hlajenje in ogrevanja našega doma

Nakup klimatske naprave je ena izmed najboljših nadgradenj našega stanovanja ali hiše. Z njo se lahko hladimo v najbolj vročih poletnih mesecih. Ko pa nastopi zima, pa ogrevamo naše prostore na učinkovit in denarnici prijazen način. Pomembno je, da je montaža klime opravljena pravilno. S tem zagotovimo njeno najbolj učinkovito delovanje. Obenem se tudi izognemo mehanskim in drugih poškodbam, ki lahko nastanejo z nepravilno montažo. Če se bomo s klimo ogrevali, je dobro, če si omislimo nekaj preprostih dodatkov, kot je grelni kabel in lovilec kondenza. Tako poskrbimo za nemoteno delovanje naprave v vseh sezonah.

Nakup najboljše klimatske naprave

Načeloma velja pravilo, da na trgu ne obstaja določene klime, ki bi bila primerna za vsakega uporabnika. Je pa res, da je nakup bolj kakovostne enote priporočen. To bo zagotovilo, da bomo imeli na razpolago več funkcij in da bodo vse komponente klime imele daljšo življenjsko dobo.

Nakup najboljše klimatske naprave je različen od uporabnika do uporabnika. Načeloma je dovolj, da si izberemo enoto, ki ima visoko učinkovitost gretja in hlajenja. Učinkovitost se določa po sistemu A+. Najvišja učinkovitost je A+++, ki je razdeljena na gretje in hlajenje. Priporočljivo je, da izberemo kakovostno klimo priznanega proizvajalca, kot je Hitachi ipd. Tako zagotovimo, da bomo za gretje in hlajenje porabili najmanj električne energije.

Moderne klime so zelo učinkovite in zelo varčne. Izjemno primerne so kot dodaten vir ogrevanja.

Montaža klime in njene notranje ter zunanje enote

Vsaka split klimatska naprava vsebuje dva glavna dela. To pa sta notranja in zunanja enota. Priporočljivo je, da notranjo enoto postavimo nekam, kjer ne bo pihala neposredno v ljudi. Zunanja enota pa je dokaj velika. Zato moramo poskrbeti, da bo za njo dovolj razpoložljivega prostora. Načeloma jo lahko tudi namestimo na tla, vendar to ni priporočljivo. Veliko bolje je, da je montaža klime in obeh njenih enot opravljena na steni. 

Moramo se zavedati, da bo v poletnih mesecih notranja enota proizvajala vlago oziroma kondenz. V zimskih mesecih pa bo zunanja enota proizvajala vlago. To vlago moramo nekam speljati, zato je dobro, če taktično razmislimo, kjer bomo klimo namestili vnaprej.

Vse več lastnikov domov se odloča, da v svoja stanovanja in hiše namestijo klimo, ki zagotavlja najvišje temperaturno udobje v vseh letnih časih.

Odvod kondenza klime je pomemben

Tudi najdražje in najbolj napredne klime proizvajajo kondenz. Ta je posledica uporabe plina za ustvarjanje tople ali mrzle energije in se mu je nemogoče izogniti. Notranja in zunanja enota sta povezani preko cevi. Ko bo nastal kondenz, se bo ta pretočil do zunanje enote. Ta pa bo, če ne bomo drugače poskrbeli, padel na tla pod zunanjo enoto. V primeru, da imamo zunanjo enoto klime nameščeno nad stopniščem ali vhodom moramo paziti, da kondenz ne zamrzne. Najbolje je, če odvedemo odvečno vlago v odtočno cev žleba.

Lovilec kondenza za klimo se priporoča

Vsaka osnovna montaža klime vsebuje več elementov. Te pa so:

  • Vrtanje stene do določene debeline
  • Namestitev notranje in zunanje enote
  • Napolnitev klime s plinom R32 ali R40 hladilnim plinom
  • Svetovanje in predstavitev delovanja klime

Priporočljivo je, da si pri montaži klimatske naprave omislimo tudi lovilec kondenza. Ta je priporočen pri hlajenju in gretju, saj preprečuje nenadzorovano odtekanje vlage iz zunanje enote. Vso vlago bo ulovil in jo preusmeril v odtočno cev. Tako poskrbimo, da bo vlaga odtekala na določeno mesto, kar je izredno pomembno v zimskih mesecih, ko lahko zamrzne.

Klima danes še zdaleč ni neka modna muha ali pa stvar, ki bi si jo lahko privoščili le premožni. 

Grelni kabel preprečuje zmrzovanje kondenza

Moderne klime so vedno bolj učinkovite pri ogrevanju prostorov. Tako je dobro, če montaža klime vključuje tudi namestitev grelnega kabla. Ta je namenjen preprečevanju zmrzovanja kondenza, ki lahko popolnoma zamaši odtočne cevi v klimi. Če se to pripeti, lahko privede do poškodbe zunanje ali notranje enote. V poletnem času to ni mogoče, ko pa se grejemo pri zelo nizkih temperaturah, pa je zunanja enota izpostavljena zmrzovanju odtočnih cevi.

Klimatska naprava lahko deluje neprekinjeno

Navadne in tudi najboljše klimatske naprave so narejene tako, da jih lahko pustimo delovati neprekinjeno. V bistvu je najbolje, če jih ne ugašamo, saj bodo poskrbele za udobno klimo v našem domu. Veliko ljudi ne pozna njihove skrite funkcije. Ta pa je samodejno nadziranje vlage v prostoru. Klimatska naprava poskrbi, da je vedno okoli 40-60% vlage in nič več ali manj. S tem se izboljša počutje vseh prebivalcev kot tudi izniči zatohlost in suhost zraka. 

Zunanja enota klimatske naprave se bo ugasnila, ko bo ohladila ali segrela prostor. Ko pa bo temperatura prostora padla oziroma se zvišala, pa bo spet pričela delovati. To je funkcija, ki ohranja najnižjo porabo električne energije klime v vseh pogojih.

Scroll to Top