Toplotne črpalke za ogrevanje hiše

Manjši stroški ogrevanja s toplotno črpalko

Najbolj pomembna lastnost vsake grelne ali hladilne naprave je njena učinkovitost. Ta pa se meri v porabljenih vatih. Standardni način merjenja učinkovitosti toplotnih črpalk pa se meri kW (kilovatih) grelne moči v nasprotju s kilovati porabljene energije. Tukaj so omenjene naprave izredno uporabne, saj porabijo zelo malo električne energije za gretje. Obenem pa lahko z njimi tudi ohladimo naš dom. Tako bomo znižali stroške vzdrževanja stalne temperature v našem domu za do 30% in več. Možen pa je tudi priklop črpalke na obstoječe radiatorje, bojlerje in druge naprave.

Toplotna črpalka nadzira temperaturo in vlago zraka

Moderne toplotne črpalke so zadolžene za veliko več kot samo ogrevanje. V njih so vgrajene tehnologije, ki omogočajo:

  • Nadziranje vlažnosti prostora
  • Hlajenje našega doma v vročih mesecih
  • Čiščenje zraka preko močnih filtrov
  • Gretje vode v različnih grelnih telesih

Sama črpalka ne potrebuje ogreti zraka z električno energijo, ampak pridobi toploto iz zunanjega okolja. Res je, da vsebuje pomožne grelce, vendar se ti skoraj nikoli ne prižgejo. Nedolgo nazaj niso bile uporabne v bolj mrzlih klimah, saj je bila njihova sposobnost gretja dokaj omejena. Moderna toplotna črpalka pa lahko deluje tudi pri zunanji temperaturi -35 stopinj Celzija. Obenem pa ima zmožnost hlajenja, gretja ter tudi nadziranja vlažnosti zraka. Tako se prepreči nabiranje vlage in plesni v našem domu.

Hitachi tehnologije HVAC postavljajo nove standarde

Hitachi je eno izmed zelo popularnih Japonskih podjetij, ki proizvaja toplotne črpalke in klime. V zadnjih letih je omenjeno podjetje izdelalo serijo različnih toplotnih črpalk, ki so izredno napredne in inovativne. Tehnologija FrostWash je skupek različnih HVAC funkcij, ki uporabniku omogoča nižjo porabo energije in tiho delovanje naprave. Pod kratico HVAC poznamo osnovne tehnologije gretja in hlajenja v modernih klimatskih in drugih napravah.

Toplotna črpalka Hitachi
Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80

Toplotne črpalke Hitachi s FrostWash tehnologijo avtomatsko uničujejo bakterije in plesen, ki se lahko nabere v notranji ali zunanji enoti črpalke. S tem se ohranja najvišja učinkovitost delovanja, kar se odraža v nizki porabi energije. Sam kompresor pa je izredno tih, ter se prižge samo nekajkrat dnevno – ko je to potrebno. Tako se zagotovi tišje in skoraj neopazno delovanje notranje in zunanje enote toplotne črpalke.

Ogrevanja bazena s toplotno črpalko

Načinov za ogrevanja bazena je veliko. Vedno več ljudi pa to nalogo zaupa toplotni črpalki za bazen. Ta ne deluje na enak način kot klasični grelnik za bazen, saj pridobi toploto iz okolja. Res je, da je investicija v omenjeno napravo višja, kot klasični grelci, vendar se naprava sčasoma sama odplača.

Toplotna črpalka za bazen
Toplotna črpalka za bazen uporablja minimalno elektrike

Toplotna črpalka za bazen se ne zanaša na gretje bazena samo z električno energijo. Preko različnih tehnologij kompresije zraka prenese toploto iz okolja v naš bazen. Tako porabi 1/10 električne energije, če jo primerjamo s klasičnimi grelci. To pa močno zniža stroške v toplih in bolj mrzlih mesecih.

Nižja poraba električne energije in višja učinkovitost gretja

Vsak način ogrevanja bazena uporablja drugačno tehnologijo ogrevanja. Električni grelci spreminjajo elektriko v vročino, plinski grelci segrevajo bazen z izgorevanjem plina ipd. Toplotna črpalka za bazen pa uporablja minimalno elektrike.

Video: Kako delujejo toplotne črpalke za ogrevanje bazena

Porablja pa jo za to, da iz okolja pridobi toploto. To toploto pa prenese v naš bazen. Ta proces je zelo učinkovit ter porabi izredno malo električne energije, saj je do 10x bolj učinkovit od drugih načinov ogrevanja.

Dolga življenjska doba črpalke

Zaradi tehnične dovršenosti toplotne črpalke, je njena življenjska doba zelo visoka. Grelci so zelo poznani po tem, da se v nekaj letih okvarijo. Tako potrebujejo servis, ki nas lahko precej stane. Črpalke pa lahko brez težav delujejo neprekinjeno tudi po več let skupaj. Načeloma so okvare zelo redke, saj sama naprava ni pod velikim stresom med delovanjem.

Kako še dodatno izboljšamo delovanje toplotne črpalke?

Če se odločimo za nakup toplotne črpalke, je dobro, če poznamo različne načine za izboljšanje njenega delovanja. Tako kot pri klimah, je izolacija oken in vrat zelo pomembna. S tem zagotovimo minimalno izgubo energije, kar bo olajšalo črpalki delo. Enako pomembna pa je pravilna postavitev zunanje in notranje enote črpalke. Za najboljši položaj se je vnaprej pomembno posvetovati s strokovnjakom. 

V priročniku uporabe črpalke se nahajajo koristne informacije o njenem načinu delovanja, različnih funkcijah ter prednosti in slabosti teh funkcij. Preko priročnika lahko spoznamo delovanje naše črpalke, kar nam bo zagotovilo, da je bomo lahko najbolje izkoristili za gretje in hlajenje našega doma.

Scroll to Top