Pomembne lastnosti vsake kosilnice

Košenje travnika je lahko zelo prijetna izkušnja, če uporabljamo primerno opremo. Dandanes imamo na voljo ogromno vrsto različnih kosilnic, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Lahko, da želimo nadomestiti staro ali pa kupiti novo. V vsakem primeru lahko prihranimo pri sredstvih in živcih, če poznamo osnovne lastnosti modernih kosilnic. Veliko je tudi odvisno od velikosti površine, ki jo želimo obdelati. Hitrost, moč, velikost ter tip naprave so zelo pomembne lastnosti kosilnice, saj bodo določale, kakšne površine lahko oskrbimo.

Jahalna ali navadna kosilnica

V ponudbi lahko zasledimo različne jahalne in navadne kosilnice. Če imamo večji travnik, je jahalna bencinska ali električna kosilnica boljša izbira. Tako si prihranimo nepotrebno hojo in hitreje opravimo s košenjem. Res je, da je vzdrževanje v tem primeru dražje, vendar če veliko kosimo, je to najboljša izbira. Poleg tega lahko na samo napravo namestimo različne dodatke, kot so vreče za zajem trave ipd. Večji modeli pa omogočajo, da na njih uporabimo plug za odstranjevanje snega, kljuko za vleko prikolic ter stroje za oranje in rahljanje zemlje.

Vsestranske potisne kosilnice

Eden izmed najbolj popularnih pripomočkov za košenje trave je ravno potisna kosilnica. Na voljo so v mnogih različnih konfiguracijah, oblikah ter drugih zmožnostih. Možno je, da sami potiskamo napravo ali pa ima vgrajen motor. Pri motornih izvedbah so kolesa izredno pomembna, saj določajo, kako bomo kosilnico lahko uporabljali. Tako poznamo:

Kosilnice s sprednjim pogonom

Odlične za uporabo, ko moramo odstraniti veliko plevela in drugih ovir. To nam omogoča, da pritisnemo na ročaj in obrnemo kosilnico v ostre ovinke, kjer želimo pokositi travo.

Kosilnice z zadnjim pogonom

Narejene so za košnjo bolj razgibanih površin. Tako je košenje v hrib in po drugih neravnih površinah mnogo lažje. Obenem pa lahko pritisnemo na ročaj, ko hodimo navkreber, saj sprednja kolesa ne bodo izgubila oprijema.

Večja funkcionalnost v eni napravi

Včasih potrebujemo več zmožnosti, kot pa samo preprosto košenje trave. Dvo-funkcijske kosilnice uporabljajo tehnologijo mulčenja. Tako odložijo sesekljane bilke trave na tla, kjer se spremenijo v hranila za trato. Tako prihranimo pri uporabi gnojil in ohranjamo zdravje travnika, saj ne uporabljamo nobenih kemikalij, pospeševalcev in drugih umetnih sredstev.

Dvo-funkcijske kosilnice pa imajo poleg mulčenja tudi zmožnost, da odmikajo travo na stran. To je izredno uporabno, če moramo večkrat pokositi travo, ker je previsoka. Obenem pa lahko kasneje odvrženo travo pospravimo, če je ne želimo uporabiti za gnojilo.

Vrhunsko vrtno opremo, kot so vrtne cevi, kosilnice za travo, mulčerje, … lahko najdemo na spletni strani www.ab-doo.si, kjer bomo našli vse, kar potrebujemo za moderno vrtnarjenje in kmetovanje.

Scroll to Top