rotacijska kosilnica

Rotacijska kosilnica je zelo preprosta za uporabo

V številni množici naprav za učinkovito košnjo trate najdemo tudi rotacijske. Slednje so znane zlasti po tem, da so za uporabo neverjetno enostavne. Rotacijska kosilnica vključuje posebna rezila na vertikalnem nosilcu. Slednji se obrača z izjemno visoko hitrostjo. Praviloma ima takšen nosilec 2 ali pa več rezil, ki učinkovito skrbijo za oskrbovanje srednje ter visoke trate.

Pogosto so rotacijske kosilnice opremljene se s številnimi koristnimi ter priročnimi dodatki, kot so nastavitev rezila na določeno višino, upravljanje stopenj hitrosti vrtenja rezil, avtomatski pogon koles.

Kosilnica, ki je ustrezna za košnjo različno visoke trave

Rotacijska kosilnica je še toliko bolj priljubljena, ker je primerna za košnjo trave, ki je različno visoka in je najrazličnejših vrst. Lahko rečemo, da gre za univerzalno vrsto naprave, ki je primerna za številna domača kmetijska opravila.

S pomočjo tovrstne kosilnice lahko odlično oskrbujete tako domači travnik, kmetijske površine kot tudi nogometna igrišča.

Rotacijske kosilnice kosijo s posebnimi rezili
Rotacijska kosilnica kosi s posebnimi rezili na vertikalnem nosilcu, ki se obrača z izjemno visoko hitrostjo. Nosilec ima 2 ali pa več rezil, ki pokosijo srednje ter visoke trate.

Največje prednosti rotacijske kosilnice

Rotacijska kosilnica v resnici deluje na zelo podoben način kot osebno vozilo. vključuje električni zagon motorja, pedalo za gas ter zavoro, volan. V bistvu še najbolj spominja na nekoliko manjši traktor, ki pa je izjemno vsestranski za uporabo.

Največje prednosti, ki nam jih lahko ponujajo omenjene kosilnice, so:

  • zelo hitro in nadvse učinkovito oskrbovanje tudi večjih površin s travo,
  • mulčer je v primerjavi z navadnimi kosilnicami večji,
  • med košnjo se ne boste fizično preveč naprezali,
  • lahko učinkovito kosimo travo različnih velikosti ter vrst.

Večjo pozornost namenite predvsem prvi košnji

Ker trava velja za živ organizem, za svoj razvoj nujno potrebuje primerne življenjske okoliščine ter seveda svoj čas. Še posebej potrebno je paziti pri prvi košnji. Čeprav imate doma najbolj kakovostno kosilnico, vseeno pazite, da z njo trave ne boste odrezali preveč. S tem jo namreč lahko precej poškodujete ter tako slabo vplivate na njeno nadaljnjo rast.

Paziti je treba, da trave ne kosite prezgodaj. Prezgodnja košnja namreč pogosto izjemno poškoduje travo – celo tako, da nikoli ne zmore več povsem pravilno rasti. Ko pričnemo s prvo košnjo, je najbolje, da je trava visoka nekje med 5 in 7 centimetri. Pri mladi travi je ključno še to, da se pri prvi košnji ne zasuje z mulčem.

Rotacijske kosilnice za večje travnike
Rotacijske kosilnice imajo koristne ter priročne dodatke, kot so nastavitev rezila na določeno višino, upravljanje stopenj hitrosti vrtenja rezil, avtomatski pogon koles.

Čemu so namenjene golfske kosilnice

Na sploh je košenje trave lahko izjemno potratno opravilo. S tem se strinjajo tudi številni skrbniki igrišč. Za takšne površine so potrebne izjemno kakovostne naprave, s katerimi lahko dovolj natančno kosimo. Na voljo so tako imenovane golfske kosilnice, ki so bile proizvedene ravno s tem namenom.

Verjetno marsikdo med vami ne ve, da je treba praviloma nogometna igrišča kositi kar trikrat na teden. Slednje seveda pomeni tudi zelo veliko porabo goriva, obenem pa veliko število izgubljenih delovnih ur. Da bi se temu izognili, je torej potrebna primerna naprava.

Oskrba poškodovanih površin na igrišču

Za športna travnata igrišča je značilno, da so praviloma vedno vrhunsko vzdrževana. Predvsem je pomembno, da oskrbovalci najprej poskrbijo za poškodovana mesta. Nikakor jih ne smejo pustiti, da se obnovijo sama. Če s popravilom odlašajo, je večja verjetnost, da si bo zelenica le s težavo opomogla.

Pri popravilu poškodovanih travnatih površin na igriščih je treba zaplato trave primerno namestiti nazaj na njeno mesto. Poskrbeti je torej treba, da se dobro potisne nazaj v tla. Na takšen način se lahko izjemno dobro prepreči nastanek zračnega žepa, zaradi katerega bi se verjetno trava na tem mestu posušila.

golfske kosilnice za natančno košnjo
Za površine golf igrišč so potrebne izjemno kakovostne naprave, s katerimi lahko dovolj natančno kosimo. Golfske kosilnice so bile proizvedene ravno s tem namenom.

Za golf zelenice in nogometna igrišča je dobrodošla tudi vretenasta kosilnica

Kot že samo ime pove so golfske kosilnice posebej namenjene za površine, kjer se odvijajo športna tekmovanja. Med drugim je za takšne površine izjemno dobrodošla tudi tako imenovana vretenasta kosilnica. Za takšno vrsto kosilnice se na sploh odločajo daleč najbolj zahtevni kupci. Zanjo namreč velja, da trave ne kosi, temveč jo striže.

Vretenasta kosilnica vključuje sistem nožev, ki so razporejeni v vreteno, in sicer v obliki črke V. Deluje pa tako, da se par nožev vedno pomika eden proti drugemu ter travo primerno odreže. Posledično konice stebel trave niso razcepljene, trata ne postane rumena, je bistveno bolj gosta, prav tako tudi precej bolj zdrava. Priporoča se tako za golf igrišča kot nogometna igrišča, za okrasne trate z višino košnje 3 centimetrov.

Golfska kosilnica John Deere na golf igrišču

Pri izbiri naprave za košnjo zahtevnejših površin, kot je denimo golf igrišče, pazite tudi na blagovno znamko oziroma proizvajalca. Na voljo je nekaj vrhunskih, ki jih lahko preverite tudi na spletu.

Scroll to Top