Prezračevanje tudi za kakovostno bivanje

Na kakovost bivanja v naših stanovanjih vpliva marsikaj. Med drugim tudi najrazličnejši sistemi, ki stanovanju zagotavljajo, da je v njem ravno pravšnja temperatura glede na okoliščine ter podobno. Pomembno je tudi prezračevanje. To v praksi pomeni dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju zraka v zunanjost. Na ta način se lahko najbolje zamenja iztrošeni, nečisti in vlažni zrak s svežim, manj zasičenim z vlago.

Kaj ne predstavlja prezračevanja?

Mnogi imajo za prezračevanje tudi izmenjavo zraka med posameznimi prostori in to kar ob zaprtih oknih. To v resnici vsekakor ni prezračevanje. S tem se namreč le razporedi zračna vlaga znotraj stanovanja.

Zakaj je prezračevanje tako pomembno?

Prezračevanje je za kakovost našega življenja izjemno pomembno. Znano je, da ima veliko povsem na novo nastalih objektov težave s prezračevanjem prostorov, saj se ob odpiranju oken izgubi preveč energije. In ravno zato je vgradnja prezračevalnih sistemov tako zelo pomembna. Lahko rečemo, da je celo nujna. Bivanje v slabo prezračevanih objektih je izjemno neprijetno, raziskave pa so pokazale, da je v veliki meri tudi škodljivo.

Kako prezračevalni sistemi delujejo?

Sodobna normativa nam narekuje, da morajo naši prostori v celoti zamenjati zrak na vsaki dve uri. Ravno zato je potrebno vgrajevanje prezračevalnih sistemov. Pri njih izkoriščamo odpadno toploto, in sicer zato da se ne pojavijo dodatni stroški. Na trgu so tako dostopne tudi naprave, ki izkoriščajo toploto odpadnega zraka. Take naprave imenujemo rekuperatorji. Njihova naloga je, da izkoristijo do 95 % toplote odpadnega zraka, in sicer s pomočjo prenosnika toplote.

Prezračevalni sistemi

Ločimo več vrst sistemov za prezračevanje. Eden od njih so lokalne naprave, ki izkoriščajo svojo kompaktnost, učinkovitost izmenjalca ter tudi sposobnost odvajanja vseh onesnaževalcev iz našega bivalnega okolja. Taki sistemi so izjemno primerni za stanovanja, vikende in tudi za manjše objekte; lahko pa jih uporabimo tudi samo v enem od prostorov. Njihova namestitev je izjemno enostavna in hitra. Kljub temu pa z njimi dosežemo želeno udobje oziroma optimalno mikroklimo.

Za centralne naprave kot prezračevalne sisteme je značilno, da predstavljajo odličen izkoristek toplotnega izmenjalca, za njih pa je značilno še tiho delovanje, majhna poraba električne energije ter visoka zmogljivost pretoka zraka. Na dolgi rok nam prav tako zagotavljajo varno in zdravo uporabo ter seveda bivalno klimo brez onesnaževalcev.

Scroll to Top