pohištvo za spalnico

Kateri kosi pohištva sodijo v spalnico?

Če bi morali našteti najpomembnejše prostore v svojem domu, bi med prvimi tremi zagotovo izpostavili spalnico. V njej naj bi preživeli kar tretjino svojega življenja. Ravno zato je še toliko pomembneje, kako je spalni prostor opremljen, prezračevan, osvetljen in še bi lahko naštevali.

Pohištvo za spalnico je treba prav tako primerno umestiti v sam prostor. Zagotovo ni vseeno, kam postavimo posteljo, kam garderobno omaro, komodo in podobno. Pri izbiri spalnice vam lahko v veliki meri pomagajo strokovnjaki. To so lahko kar strokovno podkovani in izkušeni prodajalci v specializiranih prodajalnah s pohištvom.

Osrednji kos pohištva v spalnici

Postelja v spalnici predstavlja osrednji kos pohištva, in to ne glede na to, za kako velik prostor gre. Pomembno je izbrati takšno posteljo, ki je udobna in narejena v vašem slogu. Izdelana je lahko iz različnih materialov. Med drugim so na primer izjemno priljubljene postelje s podnožjem.

Pohištvo za spalnico po vaših željah
Pohištvo za spalnico je treba primerno umestiti v sam prostor. Izjemno priljubljene postelje s podnožjem, ob postelji pa je dobro imeti nočne omarice za odlaganje stvari ali svetila.

Spalnica poleg postelje vključuje še druge kose pohištva. Skorajda obvezna je vsaj ena manjša ali večja garderobna omara. Ob postelji je pametno imeti nočno omarico, na katero lahko odlagate najrazličnejše predmete, na primer knjige, očala.

Dodatki za spalnice so lahko najrazličnejši. Pogosto spregledane so na primer preproge, ki v prostoru lahko ustvarijo še več toplice in domačnosti.

Ureditev otroške spalnice

Pohištvo za spalnico, ki je namenjeno otrokom, pa je nekoliko drugačno. Pri urejanju spalnice za otroke je treba obvezno upoštevati dejstvo, da boste morali že čez nekaj let prostor prenoviti.

Pomembno je, da v otroški spalnici omogočite tudi dovolj prostora za shranjevanje igrač in veliko proste površine, da se bodo otroci lahko prosto igrali. V tem primeru je na primer odlična izbira postelja z vdelano mizo in klopjo.

Tudi v otroške spalnice se lahko umestijo preproge, ki pa naj imajo kratke dlake, da jih boste lahko preprosteje očistili. Dobra izbira so preproge z vzorci, ki jih lahko otroci uporabljajo kot dirkališča.

Glavni izziv v majhni spalnici

Ureditev majhne spalnice je lahko še posebej velik izziv. Vanjo je precej zahtevno postaviti posteljo na primerno mesto. Najbolje jo je položiti na glavno steno na eni strani, a samo v primeru, če pohištvo ne vpliva na prometni tok v sobi.

postelja v spalnici
V majhno spalnico posteljo postavimo ob glavno steno v beli barvi, ki optično poveča prostor.

V mahni sobi imajo ključno vlogo tudi barve. Najbolje je staviti kar na belo barvo, ker je odlično odbija svetlobo, obenem pa še vizualno poveča prostor.

Kako izbrati primerno vzmetnico?

Če je vzmetnica na vaši postelji že stara in jo je treba obvezno zamenjati, je čas, da razmislite, kakšno se vam v tem trenutku najbolj splača kupiti. Seveda vas ne bodo zanimale zgolj vrste vzmetnic oziroma jogijev, temveč tudi lastnosti posamezne.

Ko izbirate jogi, je treba obvezno med drugim upoštevati tudi njegovo višino. Upoštevati je treba dejstvo, da vam višje ležišče lahko ponudi precej več udobja. Omogoča namreč večjo podporo ledvenemu delu, ramena ter boki pa se še toliko bolj udobno potopijo v ležišče.

vzmetnica za dober spanec
Vzmetnica za dober spanec mora biti primernih dimenzij in trdote.

Na voljo je visoka, srednja in nizka vzmetnica. Visoke vzmetnice so torej najbolj udobne in vam ponujajo dovolj podpore. Dobrodošle so predvsem za ljudi, ki imajo povišano telesno težo. Srednje visoka vzmetnica vam lahko nudi dobro oporo in udobje za hrbtenico. Nizek jogi pa je primeren za otroke in mladostnike, prav tako za vitalne odrasle osebe, ki nimajo posebnih težav s hrbtenico.

Dimenzije vzmetnic

Ko boste izbirali dimenzijo jogija, boste morali obvezno upoštevati vodilo, da mora biti vsaj za 10 centimetrov daljše od vaše telesne višine. Nekateri strokovnjaki priporočajo celo do 30 centimetrov daljšo vzmetnico. Za kar se da udoben spanec izberite tudi dovolj širok oziroma čim širši jogi.

Kakšno velikost vzmetnice naj kupim? Potrebujete pomoč pri izbiri prave velikosti vzmetnice? Ugotovite, katera velikost vzmetnice je najboljša za vas! Naučite se izmeriti prostor postelje, da izberete vzmetnico popolne velikosti.

Pomembno vlogo pri izbiri jogija ima zagotovo tudi njegova trdota. Ta vpliva na spanec, izbira pa je odvisna od posameznika. Mehke vzmetnice so na primer najbolj primerne za otroke, mladostnike pa tudi za tiste odrasle, ki tehtajo manj kot 75 kilogramov in ne potrebujejo veliko opore za hrbtenico.

Srednje trde vzmetnice so dobra izbira za vse ljudi s povprečno težo, prav tako za vse, ki se ne morejo odločiti med mehko in trdo vzmetnico. Če pa je vaša teža nadpovprečna, potem se je zagotovo najbolje odločiti za trdi jogi. Zelo trde vzmetnice pa so namenjene osebam, ki imajo več kot 125 kilogramov. Za njih je namreč zadostna podpora poglavitnega pomena, ker lahko hrbtenica zelo trpi pri spancu na povsem neustreznem ležišču.

Scroll to Top