starinske luči

Opremljanje doma s kakovostnimi svetili

Kako pomembna je kakovostna razsvetljava v domu, navadno opazimo, ko jo pričnemo uporabljati oziroma ko ponoči zmanjka elektrike. Pomembno vlogo igrajo tako zunanje kot notranje luči, ki jih je treba seveda primerno namestiti, obenem pa izbrati ustrezno vrsto svetila.

Na trgu lahko najdete najrazličnejša svetila za notranje in zunanje prostore. V zadnjih letih so še toliko bolj priljubljene starinske luči, ki jih najdete tudi pod kategorijo retro svetila. Nekateri menijo, da takšne luči v dom prinesejo še večjo mero topline pa tudi domačnosti.

Izbira primernih notranjih svetil

V notranjost svojega doma lahko umeščate različne notranje luči. Še posebej pozorni moramo biti na tiste prostore, kjer se najpogosteje nahajamo in v njih kaj pomembnega počnemo. Ni vseeno, kakšna svetila namestite v kuhinji, jedilnem prostoru, v dnevni sobi, kopalnici, niti na hodniku.

Retro svetila za edinstven šarm v prostoru
Starinske luči so tiste, ki so stare nad 100 let. Retro svetila pa tista, stare med 50 in 100 let. Retro svetila so bolj dragocena, ker so redka in imajo edinstven šarm, ki ga moderne svetilke nimajo.

Če svoj dom prvič opremljate s svetili, je najbolje, da vam pri tem pomaga kakšen strokovnjak. To je lahko arhitekt ali pa notranji oblikovalec. Veliko dobrih in koristnih nasvetov vam lahko da tudi prodajalec v specializirani trgovini z lučmi.

V svoje notranje prostore ne nazadnje lahko umeščate tudi vgradna svetila, ki se pogosto izkažejo za najučinkovitejša, obenem pa dajo tudi estetsko vrednost. Za določene prostore v domu je treba poskrbeti, da so v njih različne vrste luči. To je denimo dnevni prostor. Vanj je treba umestiti glavno svetilo in luči, ki jih boste na primer uporabljali za branje. Poskrbite tudi za barvo svetlobe, ki jo bo izbrana luč vsebovala. Bela svetloba daje povsem drugačne občutke kot rumena. Slednja se najbolje obnese v prostorih, ki so namenjeni za razvajanje.

Učinek starinske luči v prostoru

Vse več ljudi se odloči, da vsaj en prostor svojega doma opremi v nekoliko starinskem slogu. Obstajajo tudi takšni, ki svoje bivalno okolje v celoti opremijo v tovrstnem slogu. V tem primeru imajo pomembno vlogo tudi starinske luči.

Učinek starinskih svetil pa je lahko neverjeten. Kljub temu je treba tudi v tem primeru poskrbeti za ustrezno retro svetila. Čeprav vam je izbrano starinsko svetilo neverjetno všeč, se vprašajte, ali je v resnici dovolj funkcionalno, da bi ga lahko umestili v želeni prostor.

In kje so na voljo najrazličnejše starinske luči, ki so že na videz res nekaj posebnega? Najdete jih lahko marsikje, a toliko pestre in kakovostne izbire, kot vam jo lahko ponudi specializirana trgovina z razsvetljavo, ne boste našli nikjer drugje. Takšne trgovine so na voljo tudi na spletu, kjer je izbira primernih starinskih luči še posebej preprosta pa tudi cenovno zelo dostopna.

Retro luči v vsakem prostoru doma

Če mislite, da retro svetila sodijo samo v specifično zasnovan dom, kjer je vse v starinskem slogu, se v resnici motite. Lahko svoje prostore opremite z najsodobnejšo opremo, za izjemen kontrast pa lahko poskrbijo starinsko zasnovane luči. A takšnega opremljanja se morate vseeno lotiti dovolj previdno. Naj vam pri tem torej pomaga izkušen strokovnjak, ki vam bo svetoval marsikaj koristnega.

Starinske luči v kovinskem okvirju
Starinske luči so bile nekdaj preprosto sveče v kovinskem okvirju, sedaj pa so v kovinske okvirje umeščene žarnice. Primitivne svetilke so bile tudi značilnost poznejše srednjeveške razsvetljave in so bile bodisi obešene od zgoraj na verigah bodisi na miznih vrhovih.

Ne nazadnje se retro svetila lahko odlično obnesejo tudi v otroških sobah. Poskrbite pa, da bo imela izbrana retro luč vsaj kakšen motiv ali vzorec, nad katerim bodo navdušeni malčki.

Starinska razsvetljava zunaj vašega doma

Razsvetljava se lahko na splošno deli na zunanje in notranje luči. Dejstvo je, da morajo biti zunanja svetila še bolj trpežna, saj so bistveno bolj na udaru kot notranja. Če ste v notranjost svojega doma vključili simpatično zasnovana retro svetila, jih lahko brez pomislekov vključite tudi zunaj njega.

Retro luč lahko namestite kar na vhod, kjer bo gostom sporočala, da je vaš dom res nekaj posebnega. Starinske luči lahko dajo poseben učinek tudi na terasah in balkonih.

Retro lestenec za v dnevno sobo

Pri načrtovanju razsvetljave v vašem domu je zlasti treba paziti na nekatere prostore, v katerih smo v veliki meri res odvisni od nje. V dnevni prostor se praviloma umešča več vrst svetil. Osrednjo vlogo pa ima seveda lestenec, ki visi na sredini stropa.

Starinske luči imajo edinstvene oblikovne značilnosti
Starinske luči so svetila, ki so običajno stara 100 let ali več in imajo edinstvene oblikovne značilnosti, ki odražajo slog obdobja, v katerem so bila ustvarjena. Te luči so lahko v različnih oblikah, vključno z lestenci, stenskimi svetilniki, namiznimi svetilkami in talnimi svetilkami.

Če je vaš dnevni prostor dovolj velik, ste pri izbiri luči lahko še toliko bolj svobodni. Izberete si lahko mogočen retro lestenec, ki je videti res nekaj posebnega oziroma veličastnega. A pri tem morate paziti tudi na izbiro pohištva. Seveda ni nujno, da je starinsko, dobro pa je, da se z izbranim lestencem dovolj dobro poveže.

Kakšne luči umestiti v predsobo in na hodnik?

Ko ste zatopljeni v iskanju ustreznih notranjih luči, pogosto pozabljate na prostore, kot sta hodnik in predsoba. Čeprav se v teh delih doma praviloma ne zadržujete preveč dolgo, ni vseeno, kakšno vrsto luči boste umestili v prostor.

V tej ogromni in zapleteni zbirki retro svetil je iskanje tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in željam, skoraj nemogoča naloga.

V predsobi naj bo razsvetljava dovolj kakovostna. Ne nazadnje se v ogledalu, ko odhajate od doma ali prihajate domov, pogledate. Za bolj realno podobo lahko poskrbi primerno izbrano svetilo. Na hodniku pa se denimo zelo dobro lahko obnesejo vgradna svetila, ki ne zavzamejo veliko prostora, a so vseeno izjemno funkcionalna pa tudi estetsko zelo učinkovita.

Izbira svetil za vaš dom je seveda v največji meri odvisna od vas, vseeno pa pri tem upoštevajte ključna dejstva, ki jih z vami delijo strokovnjaki.

Scroll to Top