Nakup svetilke

Svetilke so del opreme stanovanja oz. hiše, ki jo vsakdo potrebuje. Če gradimo novo hišo, je vsekakor dobro že prej razmisliti, kakšna naj bi bila okvirna postavitev svetil. To je še posebej pomembno pri vgradnih lučeh. Treba je namreč vedeti, da kasneje tega ne bomo več mogli spreminjati tako lahko. Res pa je tudi, da vedno obstajajo prenosne svetilke, ki jih lahko poljubno postavljamo po prostorih. Svetilke dajejo prostorom končno noto. Zaradi njih se lahko v neki sobi počutimo dobro ali slabo, zato je res zelo pomembno, da jih izberemo pazljivo.

Svetilke izbirajte glede na prostor

Najprej si razjasnite, kakšno svetlobo si želite v prostorih, katere dele sob si želite imeti osvetljene in na podlagi tega izberite ustrezne svetilke. V spalnici si boste mogoče želeli bolj mehko in razpršeno svetlobo, medtem ko v delovni sobi zaradi dela želite bolj ostro in usmerjeno. V prvem primeru boste tako raje kupili stoječe svetilke, ki jih boste postavili v kot, ob posteljo pa postavili bralno luč. V drugem primeru pa se boste raje odločili za reflektorje in še posebno namizno luč. Ko boste kupovali svetilke za stopnišče, izberite take, da bodo dajale toliko svetlobe, da se bodo stopnice jasno videle. Tako se ne boste spotikali obnje. Če boste kupovali viseče ali stropne svetilke, bodite pozorni na to, kje boste namestili stropne svetilke. Naj bodo lahko dostopne za čiščenje.

Material, oblika in barva

Pri izbiranju svetilk imejte v mislih tudi njihovo obliko in barvo. Ali se bo skladala z ostalim pohištvom? Če boste kupovali stoječe svetilke, naj bodo te stabilne. Pri namiznih svetilkah je priporočljivo, da je vrat gibljiv, da jih lahko obračate v različne smeri. Omeniti moramo še material. Pri notranjih naj bo tak, da bo še dolga leta ohranil sijaj. Ko izbiramo zunanje svetilke, pa pazimo, da so izdelane iz kvalitetnega nerjavečega materiala.

Če jih potrebujete za to, da boste poleti lahko prirejali piknike, izberite take, da oddajajo prijetno zastrto svetlobo. Če pa želite ob toplih dnevih pod lučjo predvsem brati, mora seveda oddajati dovolj svetlobe, da boste to lahko počeli z veseljem. Ko kupujete nove svetilke, torej razmislite, kaj si želite in potrebujete. Izbira je velika in z malo sreče boste kmalu našli prav take, kot ste si želeli.

Scroll to Top