Novi modeli stropnih svetilk za vsak dom

Letos so zelo popularni modeli stropnih svetilk v stilu angleškega in ameriškega podeželja. Ljudje prisegajo na naraven videz lesa v kombinaciji z železno lučjo. To pomeni, da so kuhinje v stilu lesenih podeželskih ameriških hiš, kjer so luči razporejene po vsem prostoru. Nad kuhinjsko mizo se tako nahaja viseča stropna svetilka z eno ali več posameznih žarnic.

Viseča stropna svetilka v kuhinji in jedilnici

 V kuhinji so najbolj popularni enostavni lestenci ali pa viseče stropne svetilke z eno ali več žarnic. Nadalje se svetlobni spekter poveča tudi z uporabo neon luči nad kuhališčem in pomivalnim koritom ter reflektorji, ki so nameščeni na stene. Viseča stropna svetilka kuhinjo ali jedilnico stilsko dopolnjuje.  

Moderne linije kuhinj in svetil

V primeru, da imate moderen minimalističen stil kuhinje, so najprimernejše tudi čiste linije luči. To pomeni, da je stropna svetilka narejena iz kombinacije železa in plastike. Navadno so svetilke zmes podolgovate železne konstrukcije in okroglih nastavkov za žarnice.  Viseča stropna luč je lahko tudi v obliki globusa, kjer je žarnica iz vseh strani obdana z železom, ki ima narejene posebne utore za razprševanje svetlobe.  V taki svetilki se najbolj obnesejo LED žarnice, ki nudijo dovolj močno svetlobo za osvetlitev celotnega prostora.

Klasične linije kuhinj in svetil

Klasičen stil kuhinj se enostavno dopolni s kombinacijo lesene konstrukcije in železnih nastavkov za žarnice v obliko kroga ali zvončka. Veliko ljudi se odloči tudi za kombinacijo lesenega nastavka viseče stropne svetilke in železnih cikcak nastavkov za žarnico. Takšno stropno svetilo je potrebno spustiti malo nižje nad jedilniško mizo, saj tako pride bolj do izraza.

Osvetlitev dnevne sobe

Dnevna soba ne potrebuje tako intenzivne svetlobe, kot na primer kuhinja ali kabinet. Posledično lahko eksperimentirate z viri svetlobe in izberete več različnih svetil z LED žarnico. Na strop na primer pritrdite LED visečo svetilko  v obliki kristalnega lestenca ali pa v obliki navzdol obrnjenega svečnika, kjer bodo žarnice videti kot plamen sveče. Vsekakor pa prostor osvetlite tudi s samostoječo lučjo z LED žarnico in stenskim reflektorjem, ki bo poskrbel za lažje branje knjig na kavču.

Osvetlitev spalnice

Pri izbiri svetil za spalnico, se morate najprej odločiti, kaj vse boste počeli v prostoru. V kolikor boste v spalnici samo spali, ne potrebujete močne LED žarnice v svetilkah. V kolikor pa nameravate v prostoru brati ali gledati knjige, pa potrebujete pravilno usmerjeno svetlobo. Za strop izberite viseče stropne svetilke ali reflektorje, za stene pa močnejše LED reflektorje. V kolikor boste v postelji brali, nujno kupite še luči za nočne omarice oziroma namizne lučke.

Osvetlitev kopalnice

Kopalnica za razliko od spalnice potrebuje močno svetlobo, saj se v njej ličimo in brijemo.  Svetloba mora biti zelo močna in usmerjena, da razločimo vse podrobnosti svojega obraza. Navadno kopalniški blok vsebuje mini reflektorje ali LED žarnice, ki so vgrajene v ogledalo. Dodatno pa potrebujemo močno LED stropno svetilko, ki bo prostor dodobra osvetlila.

Prednosti LED žarnic za vsako gospodinjstvo

Nova generacija LED žarnic prinaša velik prihranek denarja. Nakup večje količine se izplača, saj LED žarnica:

  • Oddaja več svetlobe kot klasična žarnica z žarilno nitko,
  • Enakomerno razpršuje sijaj,
  • Porabi manj elektrike za svoje delovanje,
  • Je primerna tako za domačo rabo kot osvetlitev poslovnih prostorov,
  • Zelo dobro imitira naravno svetlobo,
  • Omogoča zatemnjevanje,
  • Omogočajo oddaljeno vklapljanje in izklapljanje.

Osvetlitev poslovnih prostorov

Neonska svetila so izdatno obremenjevala oči ter posledično manjšala delovno sposobnost zaposlenih. Zaposleni so pekoče oči odvračali od računalniškega ekrana ali delovnega stroja. Zaradi zmanjšane pozornosti je prihajalo tudi do zmanjšane efektivnosti. Neonske luči so sedaj skoraj dodobra nadomestile LED žarnice. Slednje odlično imitirajo naravno svetlobo in ne obremenjujejo oči.

Kako izbrati pravo osvetlitev pisarne?

Pisarno je potrebno osvetliti iz vseh zornih kotov, saj tako zaposleni lažje opravljajo svoje delo. To pomeni, da moramo izbrati močne stropne svetilke ter jih kombinirati z LED stenskimi in LED namiznimi svetili. Tako bodo zaposleni zaradi LED luči nemoteno opravljali svoje delo. Z LED razsvetljavo podjetje tudi prihrani, saj razsvetljava potrebuje manj električne energije za svoje delovanje. Zaradi varčnosti je LED razsvetljava primerna tudi za ekološko bolj ozaveščena podjetja. Zaradi cenovne ugodnosti in dolge življenjske dobe, se čedalje več podjetij odloča za zamenjavo fluorescentnih luči za LED luč.

Scroll to Top