Čiščenje kanalizacije – kje in kako

Mnogokrat smo bili skoraj vsi že priča v lastnem domu kako izgleda, ko se zamaši odtočna cev in je potrebno čiščenje kanalizacije oziroma odtočnih cevi. Doma je postopek sila preprost in ga mnogokrat lahko opravimo brez težaškega dela. Saj veste kako je najlaže očistiti kuhinjski in kopalniški odtok kajne? Odhitimo v najbljižjo trgovino po odmaševalec odtokov in ga vlijemo v odtočno cev ter pustimo čez noč. Zjutraj je rezultat presenetljiv, odtok je zopet kot nov. Če pa smo odtoke zamašili bolj kot si mislimo pa se po nasvet obrnemo in pokličemo za to usposobljeno podjetje, ki bo čiščenje kanalizacije opravilo mehansko.

Kako pa poteka mehansko čiščenje kanalizacije?

Usposobljeno podjetje pride k nam na dom z posebnim strojem, ki uporablja jeklene vrvi za temeljito čiščenje cevi. Jeklene vrvi so veliko bolj učinkovite za čiščenje kanalizacije kot odmaščevalci saj le-ti svoje delo opravijo samo površinsko in odstranjujejo le vrhnji sloj umazanije. Jeklena vrv pa notranjo cev kanalizacije oziroma odtoka popolnoma očisti na stenah in tako odstrani vso nabralo nesnago, ki se zalepi na cev. Glede na premer cevi pa se uporabi točno določeno jekleno vrv. Mehansko čiščenje kanalizacije je tudi sicer bolj priporočljivo od čiščenja z odmaševalcem saj odstranjuje tudi večino neprijetnih vonjav, ki se pojavijo zaradi nabiranja nesnage na ceveh in tako ohranijo daljšo dobo cevi.

Kaj pa čiščenje kanalizacije v mestih?

Saj ste že videli v kakšnem filmu kako izgleda čiščenje kanalizacije v mestu kajne? Ko sredi ceste stoji odprt jašek za kanalizacijo notri pa lestev in delavec, ki ste trudi namestiti vodno cev. Veste potem tudi kako poteka čiščenje kanalizacije v mestu? Temu rečemo visokotlačno čiščenje kanalizacije.

Čiščenje kanalizacije poteka skozi cev, ki brizga vodo pod visokim tlakom. Jašek in cev se najprej pregledata s kamero, da se oceni dejanska škoda oz. stanje onesnaženosti cevi. Cev z vodo se potiska v zamašeno kanalizacijo kjer voda pod tako visokim tlakom očisti cevi vseh nesnag in preprek, ki so nastale zaradi onesnaževanja.

Visokotlačno čiščenje kanalizacije je primerno za čiščenje oblog, ki se naberejo na stenah in dnu cevi in je primerno predvsem za cestno kanalizacijo kot tudi za industrijsko saj voda pod visokim tlakom doseže več 100 barov in tako temeljito očisti stene in dno cevi.

Scroll to Top