Vrtne cevi za namakalni sistem

Najpopularnejše vrste namakalnih sistemov

Namakalni sistemi so namenjeni za namakanje vrtov, zelenic in drugih površin z zelenjem. Takšne površine imajo namreč veliko večjo potrebo po vodi ali pa se nahajajo na bolj suhih območjih. Namakalni sistemi so prav tako sila dobrodošli na področjih, kjer je potreba po konstantni rasti in bujnosti. Pri tem mislimo predvsem na travne zelenice ali na kaj podobnega.

Za montažo namakalnega sistema je potrebno posegati po najkakovostnejših namakalnih sistemih uveljavljenih proizvajalcev. Takšni sistemi so natančni, narejeni iz vrhunskih materialov in se lahko prilagodijo različnim vrstam terenom. Pomembnejšo vlogo pri sistemu za namakanje imajo tudi vrtne cevi. Te lahko po potrebi namestimo na predele, kjer normalni razpršilci vode ne dosežejo želenega terena.

Predstavljamo vam ključne lastnosti in sestavo najpopularnejših sistemov za namakanje.

Namakalni sistem s kapljično cevjo in ročnim krmiljenjem

Takšen namakalni sistem je namenjen zalivanju ene ali pa več visokih gred. Sistem je izjemno preprost za montažo. Ni namreč potrebno zgraditi podzemnega sistema cevi za dovod vode k visoki gredi.

Kapljične vrtne cevi
Kapljična vrtna cev

Sistem vsebuje priključek na visoki gredi za vrtne cevi in namakalne cevi, namakalne cevi s šobami za kapljično namakanje in zaključek namakalne cevi. Zagotoviti si je potrebno tudi funkcionalno vrtno pipo priključeno na vodovodno omrežje. Potrebna je še vrtna cev primerne dolžine – od vrtne pipe do visoke grede.

Namakalni sistem s kapljično cevjo in priključkom na vrtno pipo

Tovrstni namakalni sistem je prav tako namenjen za zalivanje ene ali več visokih gred. Za montažo je enostaven, ker ni potrebno graditi podzemnega cevnega sistema za dovod vode k visoki gredi. Za vsak dan v tednu lahko določimo urnik zalivanja. Sistem pa ne omogoča krmiljenja urnika za vsako gredo posebej.

Kapljične vrtne cevi z namakalnim sistemom
Vrtne cevi v namakalnem sistemu priključenem na vrtno pipo

Sistem vključuje krmilnik za vrtno pipo ter poseben ventil s filtrom za uravnavanje tlaka, priključek na visoki gredi za vrtne cevi in namakalne cevi, namakalne cevi s šobami za kapljično namakanje in zaključek namakalne cevi.  Prav tako si je potrebno zagotoviti še funkcionalno pipo in vrtno cev primerne dolžine.

Profesionalni sistem s kapljično cevjo in krmilnikom ter elektromagnetnimi ventili v jašku

Takšen sistem je dobrodošel za zalivanje ene ali več visokih gred. V tem primeru je potrebna izgradnja podzemnega sistema cevi. To zagotavlja ločeno časovno opredeljevaje zalivanja za posamezne grede. Profesionalni sistem omogoča določanje urnika za zalivanje za vsak dan v tednu. Prav tako zagotovi urnik zalivanja za vsako visoko gredo posebej.

Sistem vključuje krmilnik – nameščen je na eno od visokih gred, jašek z elektromagnetnimi ventili, ventilom za uravnavanje tlaka, filtrom; glavni ventil ter ventil za izpust vode iz sistema, priključek na gredo s podzemnim cevnim sistemom, namakalne vrtne cevi s šobami za kapljično namakanje in zaključek cevi za namakanje. Zagotoviti si je še potrebno funkcionalni dovod vode do jaška s podzemno cevjo in podzemni razvod vodovodne cevi od jaška do posamezne grede.

Izbira primerne cevi za namakalni sistem

Pri umetnem zalivanju imajo torej izjemno pomembno vlogo tudi vrtne cevi. Posledično to pomeni, da moramo pri izbiri cevi biti zahtevni oziroma natanko vedeti, kaj si želimo. Ker je na trgu veliko ponudbe, je izbira še toliko zahtevnejša. Cevi za vrt so lahko najlonske, plastične, gumijaste, eno ali večplastne.

Pri izbiri vrtne cevi je potrebno upoštevati še dolžino, premer, maso, debelino stene cevi, odpornost proti ekstremnim temperaturam, podatke o proizvajalcu in ne nazadnje tudi barvo. Izbirate lahko med različno dolgimi cevmi. Tu se je treba predvsem ozirati na velikost vrta. Kar se tiče premera, so najpogosteje izbrane cevi s premerom pol ali tri četrt palca. Premer vpliva na pritisk vode.

Najbolj priljubljene vrste vrtnih cevi

Na voljo so vam raztegljive vrtne cevi, vrtne cevi z navijanjem, namakalne cevi in vrtna cev dolžine več deset metrov. Raztegljiva cev za vrt je prilagodljiva. Ko se napolni z vodo, se lahko raztegne celo do svoje trikratne dolžine. Z izbiro takšne cevi učinkovito varčujete s prostorom in si omogočite izjemno priročno uporabo.

Vrtna cev z navijanjem je opremljena s sistemom navijanja. To omogoča veliko lažje rokovanje. Cev se med uporabo ne lomi in ne vozla. Namakalna cev je po celotni dolžini prepustna. Odlično služi za povsem enakomerno namakanje travnika. Najpogostejša in tudi najbolj praktična dolžina cevi za vrt je vrtna cev, ki je dolga 50 metrov – primerna je za običajne vrtove.

Priročni dodatki za vrtno cev

Na trgu lahko kupite tudi izjemno koristne dodatke za vrtne cevi. To so na primer različni priključki, pištole in razpršilniki za vodo, koluti in vozički. 

Scroll to Top