Vodni filter nas je rešil smradu

Pravijo, da naj bi imela Slovenija izjemno dobro vodo. Jaz pa pravim: kje? Slovenija je namreč precej raznolika in na našem področju voda ni prav nič kakovostna – pač nimamo te sreče, da bi živeli tik pod Alpami, od koder bi v naše zbiralnike pritekala čista svežina. Pri nas v hiši smo v kozarce točili vodo, ki je sicer ustrezala vsem standardom čistoče, težko pa bi ji rekli, da je kakovostna pitna voda – ta namreč ne more imeti vonja po kloru. 

vodni filter

Sosedje, ki so tu živeli pred nami in težavo že dolgo poznajo, so nam že ob pričetku gradnje hiše svetovali, naj si na vodovod namestimo dober vodni filter, ki bo odpravil tako neprijeten vonj po kloru kot morebitno drugo umazanijo, vendar smo na to med samo gradnjo kar nekoliko pozabili. Ko smo v hiši pričeli točiti vodo, pa smo bili hitro opomnjeni na to, da vodni filter manjka. Vedeli smo, da se v hišo ne moremo vseliti in uporabljati takšne vode, da je treba za to poskrbeti pred samo vselitvijo. Načeloma bi kak teden ali dva sicer lahko preživeli tudi ob vodi iz plastenk, če bi bilo nujno, vendar sem sama plastiki in vodi v plastenkah precej nenaklonjena – ne verjamem, da gre za bistveno bolj kakovostno vodo, poleg tega pa proizvodnja plastenk zahteva velik davek na okolju, zaradi česar so mi te nesprejemljive.

filter za vodo


Pozanimali smo se kar pri nekaj ponudnikih vodnih filtrov in z možem sva bila precej presenečena, da lahko trodelni filter na vodni cevi premaga toliko težav – nenazadnje gre za precej majhno zadevo, ki pa odstrani tako neprijetne vonjave kot strupe, hkrati paše zmanjšuje količino vodnega kamna oziroma mehča vodo. Vsekakor je bilo prijetno izvedeti, da lahko namestiva v hiši vodni filter, ki bo našo družino varoval tako pred pesticidi kot azbestom, svincem, živim srebrom, kromom, najrazličnejšimi bakterijami (E. coli, Cholerae, Legionella), pred nevarnimi enoceličnimi organizmi, pred hormoni, kloroformom, trihalometani, PCB in še mnogimi drugimi nevarnimi snovmi, ki jih dejansko sploh ne znam našteti.

Ker nama je bilo to tako všeč, sva seveda povprašala še o drugi ponudbi, in se nato odločila še za posebno pipo za kuhinjsko pomivalni korito – pipo, ki vodo tudi ionizira. Tako bomo zares pili popolnoma neoporečno vodo, v kateri ne bo več zaznati vonja po kloru, prav tako pa bo še dodatno ionizirana in s tem še bolj zdrava. Glede na to, da imava dva otroka, in da sva oba že od malih nog navajala na pitje vode, ne pa sladkih pijač, sem prepričana, da je bila to zares odlična odločitev.

Preberite si še članek na temo pomivalna sredstva.

Scroll to Top