Stopnišče

Stopnišče: Kakšnega izbrati?

Stopnice so namenjene premagovanju višinske razlike. To pomeni, da jih ljudje uporabljamo že vrsto stoletij. Stopnice so namreč nekaj, brez česa enostavno ne moremo imeti stanovanja in več nadstropij. Čeprav so dandanes v stolpnicah po svetu precej uporabljena dvigala, morajo biti stopnice še vedno prisotne. Vse to pa potrjuje dejstvo, da so pravzaprav nepogrešljive.

Kakšne vrste stopnišč poznamo?

Poznamo različne vrste stopnišč. Včasih so velika stopnišča izražala bogastvo in razkošje, dandanes pa temu ni tako. Ljudje si naročimo takšne stopnice, ki bodo zavzele čim manj prostora v zgradbi ali pa javnem prostoru. Stopnišče srečamo praktično povsod – tako v stanovanjih, kot tudi javnih zgradbah in krajih. Poznamo notranje ter zunanje stopnišče, vse pa je odvisno od tega, kaj dejansko potrebujete.

Kaj je notranje stopnišče?

Notranje stopnišče je prostor, ki povezuje etaže. Predvsem je to izjemo praktičen del arhitekture, brez katere praktično ne moremo. Pri tem pa so seveda pomembni materiali ter oblike, kako bo dejansko stopnišče izgledalo. Poznamo precej preprosta notranja stopnišča ali pa luksuzna. Ograja je navadno sestavni del stopnišča. Ljudje se odločajo za minimalistične ali pa izjemno bogate izglede. Vsakomur svoje.

Zunanje stopnišče

Stopnišče, ki je namenjeno za zunanje predele je precej praktično in različno. Zanje so značilni različni trpežni materiali, ki morajo zdržati različne vremenske vplive. Vsekakor pa morajo biti dovolj vzdržljive za vsakodnevno uporabo.

Kakšne oblike stopnišč poznamo?

  • okrogle
  • ravne
  • zavite

Ljudje se samostojno odločijo, kakšne stopnice bodo najbolj praktične na določenem kraju. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da je praktičnost zelo pomembna. Stopnice so navadno široke od 90 pa vse do 120 centimetrov. Te mere so standardne, vendar pa jih sodobni arhitekti oblikujejo v precej bizarne velikosti. Vse je namreč odvisno od prostora in tega, kakšen efekt si želimo. Za stopnišče je pomembno, da so narejeni dobri izračuni. Ti namreč vsebujejo določena pravila, ki se jih morajo držati tako arhitekti kot tudi gradbeniki. Vsem pa je dobro znano, da bolj široke so stopnice, večji občutek varnosti imajo ljudje. Na javnih mestih mora stopnišče ustrezati vsem standardom.

Stopnišče je lahko narejeno iz različnih materialov. Poznamo lesena stopnišča, betonska, železna, narejena iz drugih kovin in zadnje čase vse bolj popularna steklena stopnišča. Slednja so sicer precej redka, vendar pa dajo stilsko piko na i celotnemu prostoru ali stavbi. Stopnišče pa vsekakor mora biti narejeno kar se da kvalitetno ter v skladu z vsemi varnostnimi predpisi. Le tako bo stopnišče služilo svojemu namenu v maksimalno možni meri.

Scroll to Top