Kvalitetne vrtne kosilnice vam olajšajo naporno košnjo zelenice

Ne glede na to, kak no trato imate, je za vas na voljo popolna vrtna kosilnica. V tem izčrpnem vodniku vam bomo pomagali izbrati pravi model glede na vaše potrebe. Prav tako vam bomo posredovali nasvete o tem, kako pravilno skrbeti za kosilnico, da bo še dolga leta delovala kot nova. Ne glede na to, ali ste na trgu za novo kosilnico ali pa želite le izvedeti več o teh bistvenih orodjih za nego trate, berite naprej!

Pri nakupu kosilnice je treba upoštevati številne dejavnike. Velikost vaše trate, teren in vaš proračun so pomembni dejavniki.

Če je zelenica v okolici vašega doma gosto posejana in urejena, je na videz še privlačnejša. Za lepo negovano trato pa je ključna izbira primerna vrste travnega semena. Ko gre za izbiro kosilnice, so možnosti lahko preobsežne. Vendar ne skrbite – tu smo, da vam pomagamo. Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu nove kosilnice:

 • Velikost kosilnice: velikost kosilnice je pomembno, saj se želite prepričati, da bo kosilnica kosila vašo trato. Če imate majhno trato, ne potrebujete velike kosilnice. Če pa imate veliko trato, boste potrebovali kosilnico, ki lahko pokrije večjo površino.
 • Vrsta kosilnice: kosilnice obstajajo v različnih oblikah – rotacijske in vretenaste. Rotacijske kosilnice so najpogostejša vrsta in so primerne za večino zelenic. Vretenaste kosilnice so primernejše za zelo gosto ali zelo visoko travo.
 • Vir energije: Kosilnice se lahko napajajo z bencinom, elektriko ali baterijo. Kosilnice na bencinski pogon so najpogostejše, vendar so lahko hrupne in povzročajo emisije. Če iščete okolju prijaznejšo možnost, razmislite o električni kosilnici.
 • Proračun: Cena kosilnic se lahko giblje od približno 100 do več kot 1.000 evrov. Pomembno je, da pred začetkom nakupovanja določite proračun, da ne boste preobremenjeni z možnostmi.

Zdaj, ko veste, na kaj morate biti pozorni pri izbiri kosilnice, si podrobneje oglejmo različne vrste kosilnic na trgu.

Rotacijske kosilnice so najpogostejša vrsta kosilnic. Imajo valjasto rezilo, ki se vrti in med vrtenjem kosi travo. Rotacijske kosilnice so primerne za večino vrst trave in so preproste za uporabo.

Vretenaste kosilnice imajo vodoravno rezilo, ki se vrti in kosi travo med premikanjem. Vretenaste kosilnice so primernejše za višjo travo ali zelo gosto trato. Njihova uporaba je lahko težja kot pri rotacijskih kosilnicah in niso vedno tako okretne.

Električne kosilnice poganjajo baterije ali kabel, ki se priključi v vtičnico. Električne kosilnice so tihe, okolju prijazne in enostavne za uporabo. Vendar morda niso dovolj zmogljive za zelo velike trate ali zelo gosto travo.

Bencinske kosilnice so najpogostejša vrsta kosilnic. So zmogljive in kosijo večino vrst travnikov. Vendar so lahko bencinske kosilnice hrupne in povzročajo emisije.

Zdaj ko ste seznanjeni z različnimi vrstami kosilnic, je čas, da izberete pravo za svoje potrebe. Pri odločanju upoštevajte velikost trate, vrsto trave in svoj proračun.

Ko izberete idealno kosilnico, se je treba naučiti, kako jo pravilno uporabljati. Tukaj je nekaj nasvetov:

 • Pred uporabo kosilnice natančno preberite navodila za uporabo.
 • Pri uporabi kosilnice se prepričajte, da nosite primerna oblačila. Dolge hlače in zaprti čevlji vas bodo zaščitili pred letečimi delci.
 • Pri košnji v bližini otrok ali hišnih ljubljenčkov bodite še posebej previdni.
 • Bencinske kosilnice nikoli ne puščajte delovati brez nadzora.
 • Zagotovite si, da rezilo je ostro in v dobrem stanju. Topo rezilo bo travo raztrgalo, namesto da bi jo pokosilo.
 • Pazite, da kosilnice ne preobremenite. To lahko povzroči poškodbe rezil ali motorja.
 • Ne poskušajte s silo spraviti kosilnice skozi trde travnate zaplate. Če je trava previsoka, uporabite višjo nastavitev. Če je trava pregosta, uporabite nižjo nastavitev.

Zdaj, ko veste, kako izbrati in uporabljati kosilnico, je čas, da uživate v svoji čudoviti trati!

Če imate večje posestvo pa veste, da je kmetijska mehanizacija nepogrešljiva pri obdelovanju travnatih in drugih površin.

Scroll to Top